Лондонският рогоносец“, балада, публикувана между 1685 и 1688 г., описва мъж,

...
Лондонският рогоносец“, балада, публикувана между 1685 и 1688 г., описва мъж,
Коментари Харесай

Когато бобът беше афродизиак

„ Лондонският рогоносец “, балада, публикувана между 1685 и 1688 година, разказва мъж, който се отдръпва от „ остроумната си брачна половинка “, с цел да „ види славата “ в армията, в акция в Хънслоу Хийт. При завръщането си, без да знае, че брачната половинка му е изневерила, той е отрупан с внимание:

Виновната брачна половинка храни рогоносеца си с лакомства, с цел да „ разпали огъня на Купидон “, с цел да го влюби още веднъж в себе си и дори да го направи по-привлекателен в полово отношение. Но най-интересен е нейният избор на храни: разнообразната гама от хипотетични афродизиаци в ранната съвременна Англия.

Кудъл – топла напитка от овесена каша, смесена с вино или бира и подсладена или подправена – се счита, че възбужда, както и суит поса – друга леко алкохолна напитка. Но гамата от афродизиаци включва и няколко изненади.

Заедно с растенията от кухненската градина като пащърнак, моркови и коприва, подправки като канела, анасоново семе и кориандър, са високо в листата. Също и птиците като фазани и врабчета, както и гениталиите на животни – пениса и тестисите на бикове, глигани и елени.

За ранните съвременни мъже и дами обаче тези храни са освен това от полов тласък. На тях се гледа и като на лекарство за неплодородие, а не просто като стимуланти за увеличение на възбудата.

Това схващане се основава на здравната концепция, че половото предпочитание и наслаждение са от главно значение за плодовитостта – без тях надали ще настъпи забременяване, не на последно място, тъй като мъжете и дамите са по-малко склонни да сношават. Както твърди ранният хирург и медицински публицист от началото на 18 век Джон Мартен: „ Всемогъщият Бог е дарил всеки пол с естествени инстинкти, подтиквайки ги да ги употребяват с готовност, с цел да продължат вида като създадат нови същества, които да заемат мястото на тези, които ги няма; без което, кое рационално творение би се насладило на толкоз мръсно, толкоз пренебрежително и долно нещо, каквото е половия акт? “

 

Смята се, че афродизиаците работят по няколко разнообразни метода. Те могат да затоплят тялото; могат да осигурят материал за производството на семена (сперма); и могат да обезпечат сол, с цел да създадат семето по-потентно. За бобът и другите метеоритни храни се счита, че засягат най-вече мъжете и действат посредством основаване на вятър и надуване на тялото.

Ангус Макларън, историк на репродукцията, отбелязва, че в ранния съвременен интервал на мъжете постоянно се предлагат метеоритни храни като ябълки, с цел да подтикват похотта. Одри Екълс в работата си по акушерството и гинекологията на Тюдор и Стюарт ги дефинира като категория стимуланти, известни като „ прохладно месо “.

Медицински създатели от тази епоха изясняват, че ерекцията на мъжките гениталии е породена от композиция от фактори: кръв, въображение, мускули, напън, семена и вятър. Книгата на Хелкиа Крук от 1616 година, „ Микрокосмография: Описание на Тялото на Мъжа “, блестящо се базира на ролята на кръвта, духовете и вятъра в този развой: „ Когато, както при венерен вкус, кръвта и духовете в действителност се събират отвън вените и артериите, членът е като че ли вътрешно изпълнена с вятър. “

Въпреки че Крук употребява вятъра като метафора за биологичните процеси, протичащи по време на възбуденост, той също отбелязва по-късно в своя етюд, че „ ефикасната причина за ерекция е топлината, духовете и вятърът, които запълват и уголемяват “ кухите елементи на пениса. Медицинските писатели са съгласни, че храните, които създават газове в тялото, разрешават на мъжете да получат и поддържат ерекция.

Това е значимо освен за самия акт, само че и за обезпечаване на забременяването. Медицината изяснява, че мъжките семена са мощни и плодородни, защото са горещи, както и духовни и солени. Топлината на семето се поддържа по време на сексуален акт, защото то е в тялото на мъжа, до момента в който не бъде сложено непосредствено в утробата.

Както написа в здравната книга на Алесандро Масария за дамите от началото на 17 век: „ Друга причина за неплодородие, заради дефекта на пениса, е неговата прекомерна уязвимост и деликатност, тъй че той не е задоволително мощно повдигнат, с цел да инжектира семето в утробата; тъй като силата и сковаността на пениса довеждат до зачеването, заради насилственото инжектиране на човешкото семе в утробата. “

С други думи, повече вятър значи по-твърда ерекция, по-директно слагане на семената и по-голям късмет за забременяване.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР